VRP-Klimaat

Zelf airco bijvullen: hoe en wanneer

×
Ga terug naar het overzicht

In de warme zomermaanden is een goed werkende airconditioning onmisbaar voor een comfortabel binnenklimaat. Als de airco niet meer goed koelt, kan dit vaak opgelost worden door hem bij te vullen. Maar kun je zelf zelf je airco bijvullen? Hoe doe je dit het beste en wanneer?

Wanneer airco bijvullen?

Het is cruciaal om te weten wanneer je airco bijgevuld moet worden. Verminderde koelefficiëntie is vaak het eerste teken: de airco blaast wel lucht, maar deze is niet meer zo koud als voorheen. Andere signalen zijn een langere aanlooptijd of vreemde geluiden tijdens het gebruik. Veel fabrikanten adviseren om de airco elke 1-2 jaar te laten controleren en bij te vullen, afhankelijk van het gebruik en de intensiteit.

Waarom een vakman inschakelen?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf je airco bij te vullen, is het wettelijk verplicht om dit door een gecertificeerde vakman te laten doen. Er zijn verschillende redenen waarom dit belangrijk is:

  1. Milieu- en gezondheidsrisico’s: Het gebruik van koelmiddelen is gebonden aan strenge regels vanwege de mogelijke milieuschade en gezondheidsrisico’s bij onjuist gebruik. Een lek of onjuist gebruik kan schadelijke stoffen vrijlaten die slecht zijn voor het milieu en de gezondheid.
  2. Specialistische kennis en apparatuur: Een professionele installateur beschikt over de benodigde kennis en apparatuur om de airco veilig en volgens de voorschriften bij te vullen. Dit zorgt ervoor dat de airco optimaal functioneert zonder risico’s voor jouw veiligheid of die van de omgeving.
  3. Wettelijke verplichtingen: Het zelf bijvullen van een airco zonder de juiste certificeringen is niet alleen gevaarlijk, maar ook illegaal. De wetgeving rondom het gebruik en de behandeling van koelmiddelen is streng, en alleen gecertificeerde technici mogen deze werkzaamheden uitvoeren.

VRPklimaat helpt je graag

Het is duidelijk: het zelf bijvullen van je airco is geen goed idee. Schakel altijd een erkende vakman in om de klus veilig en efficiënt te klaren. Met VRP Klimaat weet je zeker dat je airco in de beste handen is.

Voor meer informatie of het plannen van een servicebezoek, ga naar onze website of neem direct contact op. Wij zorgen ervoor dat jouw airco optimaal blijft presteren. Onze klantgerichte benadering en hoogwaardige service garanderen dat jij snel weer kunt genieten van een perfect gekoeld huis.

Ga terug naar het overzicht
Offerte aanvragen