Je airco schoonmaken: dat doe je zo

×
Ga terug naar het overzicht

Een airconditioner is een waardevol apparaat om je huis comfortabel te houden tijdens warme zomers of te verwarmen op koude dagen. Echter, om ervoor te zorgen dat je airco efficiënt blijft werken en de luchtkwaliteit behoudt, is regelmatig onderhoud essentieel. Een van de belangrijkste aspecten van airco-onderhoud is het schoonmaken van het apparaat. In deze blog laten we je zien hoe je je airconditioner grondig kunt reinigen.

Stap 1: schakel de airco uit

Voordat je begint met schoonmaken, moet je de airco uitschakelen en de stekker uit het stopcontact halen. Dit zorgt ervoor dat je veilig kunt werken zonder het risico van elektrische schokken.

Stap 2: reinig het filter

Het luchtfilter van je airconditioner vangt stof, vuil en allergenen op. Verwijder het filter volgens de instructies van de fabrikant en stofzuig het voorzichtig om vuil te verwijderen. Als het filter erg vies is, overweeg dan om het te vervangen voor optimale luchtkwaliteit.

Stap 3: reinig de ventilatorbladen

De ventilatorbladen binnenin de airco kunnen stof en vuil verzamelen. Gebruik een zachte borstel of een stofdoek om ze voorzichtig af te vegen. Zorg ervoor dat de ventilator niet beschadigd raakt.

Stap 4: spoel de verdampingsrol af

De verdampingsrol, die verantwoordelijk is voor het koelen van de lucht, kan na verloop van tijd vuil worden. Gebruik een zachte borstel en lauw water om deze voorzichtig schoon te maken. Zorg ervoor dat de rol volledig droog is voordat je de airco weer inschakelt.

Stap 5: reinig de buiteneenheid

Als je een split airco hebt, is er ook een buitenunit. Verwijder eventuele bladeren, takken of vuil die zich rondom de buitenunit hebben opgehoopt. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en efficiënte werking.

Stap 6: herplaats het filter en sluit alles aan

Plaats het gereinigde of nieuwe luchtfilter terug in de airco. Zorg ervoor dat alles goed is aangesloten voordat je de stekker weer in het stopcontact steekt.

Stap 7: test de airco

Schakel de airco in en laat deze draaien om te controleren of deze efficiënt en stil werkt. Als je merkt dat er problemen zijn, overweeg dan om een professional te raadplegen voor verdere inspectie en reparatie.

Ga voor de beste luchtkwaliteit

Door je airconditioner regelmatig schoon te maken, behoud je niet alleen een gezondere luchtkwaliteit in je huis, maar verleng je ook de levensduur van het apparaat en verbeter je de efficiëntie ervan. Dit bespaart geld op zowel energiekosten als dure reparaties in de toekomst. Wil je de schoonmaak van je airco uitbesteden? Neem dan gerust contact met ons op.

Ga terug naar het overzicht
Offerte aanvragen