VRP-Klimaat

Op welke temperatuur kun je de airco het beste instellen? 

×
Ga terug naar het overzicht

Het is weer zomer en de temperaturen gaan stijgen, dus je kunt je airco weer gaan gebruiken. Maar op welke temperatuur stel je je airco eigenlijk in? Te koud en je krijgt last van een droge keel, te warm en de airco lijkt niet te werken. Daarbij komt nog de zorg over de kosten en het milieu. In deze blog lees jij precies hoe je je airco het beste kunt instellen voor comfort zonder dat je de kosten onnodig hard stijgen.

Ideale temperatuurinstellingen 

De airco kun je het best instellen op ongeveer 20-22 graden. Zo zorg je er in de zomer voor dat er een aangename verkoeling is zonder dat de airco te hard hoeft te werken. In de winter kun je je airco ook gebruiken om te verwarmen. Ook dan is een temperatuur van 20-22 graden het beste, daarmee krijg je voldoende warmte en comfort. 

Waar moet je op letten bij instelling van je airco 

Een airco verbruikt veel stroom als deze hard moet werken om een ruimte gekoeld te krijgen. Als een ruimte slecht geïsoleerd is, ontsnapt de lucht en blijft de airco hard werken. Daarom is het belangrijk dat de ruimte ook goed geïsoleerd is. Verbruikt jouw airco ineens meer stroom dan normaal? Dan kan het zijn dat je airco een onderhoudsbeurt nodig heeft.  

De beste airco temperatuur voor de slaapkamer  

Gebruik je de airco op de slaapkamer? Ga dan voor een temperatuur rond de 18 graden. Deze temperatuur zorgt ervoor dat je een goede nachtrust hebt omdat het de natuurlijke afkoeling van je lichaam bevorderd. Als je airco een slaapmodus heeft, gebruik deze dan om de temperatuur geleidelijk te verlagen en energie te besparen. Zorg er daarnaast voor dat je beddengoed gemaakt is van materiaal dat ademend.  

Tips instellingen airco 

We hebben wat tips op een rij gezet zodat je airco optimaal kan werken en niet te veel verbruikt: 

  • Gebruik je airco pas als de buitentemperatuur hoger is dan 26 graden. Zorg er in de zomer voor dat het verschil tussen buiten en binnen niet groter is dan 6 graden, dit kan slechter zijn voor je gezondheid.  
  • Doe ramen en deuren dicht als de airco aanstaat 
  • Maak gebruik van een programmeerbare thermostaat. Daarmee kun je de temperatuur automatisch aanpassen op verschillende tijden van de dag. Dat is handig om energie te besparen wanneer je niet thuis bent of ‘s nachts. 
  • Gebruik een timer zodat je airco automatisch na een bepaalde tijd uitschakelt. 

Ga voor de juiste airco temperatuur  

Het juist instellen van je airco is essentieel voor comfort, energiebesparing en duurzaamheid. Of dit ook effect heeft op een verkoudheid lees je hier. Volg de richtlijnen en tips in deze blog om het meeste uit je airco te halen. Heb je vragen of wil je advies op maat? Neem dan contact op met VRP Klimaat. Wij staan klaar om je te helpen met al je aircobehoeften. 

Ga terug naar het overzicht
Offerte aanvragen