VRP-Klimaat

Verkouden door de airconditioning: Feit of fabel?  

×
Ga terug naar het overzicht

De zomerse hitte kan soms onverdraaglijk zijn, en daarom vertrouwen velen op airconditioning om verkoeling te brengen in hun huizen en kantoren. Maar er gaat een hardnekkige mythe rond. Namelijk, dat je verkouden van de airco kunt worden. In deze blog ontkrachten we de fabels en delen we de feiten.

De Impact van airconditioning op de gezondheid  

Airconditioning is een zegen op warme zomerdagen, maar er zijn veel mensen die beweren dat het hen verkoudheidssymptomen heeft bezorgd. Laten we eens kijken naar de feiten en fabels rondom dit onderwerp. 

Feit of fabel #1: Airconditioning maakt je echt verkouden 

Fabel: Airconditioning op zichzelf maakt je niet verkouden. Verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen, meestal verkregen van andere mensen. Airconditioning kan echter indirect bijdragen aan de verspreiding van verkoudheidsvirussen als de lucht niet goed wordt gefilterd en circuleert. 

Feit of fabel #2: Airco droogt de lucht uit en veroorzaakt keelpijn  

Feit: Airconditioning kan de luchtvochtigheid in een ruimte verminderen, wat kan leiden tot een droge keel, geïrriteerde ogen en uitdroging. Dit kan het ongemakkelijke gevoel van een “verkoudheid” geven, maar het is eigenlijk geen infectie. 

Feit of fabel #3: Koude lucht uit de airco verzwakt je immuunsysteem  

Fabel: Koude lucht op zichzelf verzwakt je immuunsysteem niet. Maar, als je constant in een koude omgeving bent en je lichaamstemperatuur daalt, kan dit je vatbaarder maken voor infecties. Het is dus niet de airconditioning zelf, maar eerder de blootstelling aan koude temperaturen die een rol speelt. 

Hoe kun je verkoudheid voorkomen met airconditioning? 

Hoewel airconditioning op zichzelf geen verkoudheid veroorzaakt, zijn er stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen: 

  • Zorg voor een goed onderhouden airconditioningsysteem: Regelmatig onderhoud zorgt voor een goede luchtcirculatie en filters die stof en ziekteverwekkers verwijderen. 
  • Zet de temperatuur niet te laag: Stel de airco in op een comfortabele temperatuur om overmatige blootstelling aan kou te voorkomen. Ongeveer 2 tot 4 graden onder de buitentemperatuur.  
  • Gebruik een luchtbevochtiger: Als je merkt dat de lucht te droog is, gebruik dan een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid op een gezond niveau te houden. 
  • Handhygiëne: Was regelmatig je handen om de verspreiding van virussen te voorkomen. 

Verkouden door airconditioning? Fabel!  

Verkouden worden door de airconditioning is een fabel. De airco is geen directe oorzaak van verkoudheid. Het kan echter indirecte effecten hebben, zoals het drogen van de lucht en het verhogen van de vatbaarheid voor virussen. Door goed onderhoud en bewust gebruik kun je genieten van de koelte van airconditioning zonder je zorgen te maken over verkoudheid. 

Onderhoud door een specialist  

Heb je hulp nodig bij het onderhoud van je airconditioningssysteem of wil je meer informatie over gezonde luchtbehandeling in je huis of kantoor? Neem dan contact op met VRP Klimaat, wij staan voor je klaar! 

Vraag offerte aan

Ga terug naar het overzicht
Offerte aanvragen