Hoelang gaat een airco mee?

×
Ga terug naar het overzicht

Een airconditioner is een waardevol apparaat dat helpt om onze huizen comfortabel te houden, vooral tijdens de warme zomermaanden. Maar hoelang gaat een airco eigenlijk mee? Dit is een belangrijke vraag voor huiseigenaren, aangezien de levensduur van een airco invloed heeft op de kosten en het onderhoud op de lange termijn.

U heeft jaren plezier van een airco

Over het algemeen kan een goed onderhouden airconditioner tussen de 15 en 20 jaar meegaan. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het merk en model van de airco, het kwaliteitsniveau van het apparaat, en hoe goed het wordt onderhouden. Hier zijn enkele belangrijke factoren die van invloed zijn op de levensduur van een airco:

  • Kwaliteit en merk: De kwaliteit van de airconditioner en het merk zijn cruciale factoren. Hoogwaardige merken zoals Daikin, Mitsubishi Electric, en Systemair bieden vaak duurzamere apparaten.
  • Onderhoud: Regulier onderhoud is essentieel voor de levensduur van een airco. Het reinigen van filters, spoelen van de verdampingsrol, en het controleren van het koelmiddelniveau moeten op gezette tijden worden uitgevoerd.
  • Gebruiksfrequentie: Hoe vaak de airco wordt gebruikt, heeft invloed op de levensduur. Een airco die het hele jaar door wordt gebruikt, zal eerder slijtage vertonen dan een die alleen in de zomer wordt ingeschakeld.
  • Omgevingsfactoren: De omgevingsfactoren, zoals klimaat en luchtkwaliteit, kunnen van invloed zijn. In gebieden met extreem weer of veel luchtvervuiling kan de levensduur van de airco worden verkort.
  • Installatiekwaliteit: Een professionele en correcte installatie is cruciaal voor de prestaties en levensduur van een airco. Onjuiste installatie kan leiden tot problemen en verkort de levensduur.

De levensduur verlengen

Wanneer je airconditioner het einde van zijn levensduur nadert, zul je merken dat deze minder efficiënt wordt en vaker problemen heeft. Het kan duurder worden om de airco te blijven repareren dan om deze te vervangen door een nieuwer, energiezuiniger model. Het is ook belangrijk om te overwegen dat oudere airco’s vaak minder energiezuinig zijn, wat kan resulteren in hogere energierekeningen.

Meer weten?

Kortom, de levensduur van een airco kan variëren, maar met regelmatig onderhoud en zorgvuldige aandacht voor kwaliteit en installatie, kun je ervoor zorgen dat je airco vele jaren betrouwbare service biedt.

Wanneer je op het punt staat om een nieuwe airco te kopen, is het raadzaam om te investeren in een hoogwaardig model en deze goed te onderhouden voor een optimale levensduur. Ga bijvoorbeeld voor de kwalitatieve modellen van Systemair of Mitsubishi. Meer weten? Neem contact met ons op. We adviseren u graag.

Ga terug naar het overzicht
Offerte aanvragen