VRP-Klimaat

Wat is een split airco en hoe werkt het?

×
Ga terug naar het overzicht

De voordelen van een split airco

Een goede split airco in huis of op kantoor brengt veel voordelen met zich mee. Het zorgt voor een prettig binnenklimaat door het verspreiden van koele of warme lucht. Daarnaast kan een split airco de lucht ontvochtigen en zuiveren. Maar welke airco moet u kiezen? Gaat u voor een single-split of een multi-split systeem? En hoe werkt een split airco eigenlijk? Het antwoord op deze vragen en meer leest u in dit blog van VRP Klimaat.

Wat is een split airco?

Een split airco wordt aan uw pand gemonteerd. Deze is dus niet verplaatsbaar, zoals een mobiele airco. De kwaliteit van een split airco is over het algemeen ook veel beter dan die van een mobiele airco. Een split airco bestaat uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit. Bij deze vorm van airconditioning kunt u kiezen uit twee soorten:

  • Een single-split airco
  • Een multi-split airco

Lees snel verder om het verschil tussen een single-split en een multi-split airco te ontdekken.

Wat is een single-split airco?

Een single-split airco heeft een buitenunit en één binnenunit. Een single-split airco hoeft niet duur te zijn, is eenvoudig in gebruik en makkelijk te onderhouden. Een single-split airco is ideaal wanneer u één ruimte wilt koelen en verwarmen. Vooral particulieren willen daarom vaak deze airco kopen.

Wat is een multi-split airco?

Een multi-split airco heeft, net als de single-split airco, één buitenunit. Wel heeft een multi-split airco meerdere binnenunits. Dit is dus de ideale vorm van airconditioning wanneer u meerdere ruimtes wilt kunnen koelen en verwarmen. Dit systeem is vooral veel terug te zien in kantoorpanden. Het grote voordeel van een multi-split airco is dat u de binnenunits los van elkaar kunt bedienen.

Hoe werkt een split airco?

Een split airco is een warmtepompsysteem dat gebruik maakt van koelvloeistof. De binnenunit bevat een ventilator die de warme lucht als het ware opzuigt. De lucht gaat vervolgens langs de warmtewisselaar met koelvloeistof. De warme lucht gaat dan naar de buitenunit. Hier condenseert de lucht, waardoor het weer als koelvloeistof naar de binnenunit stroomt. Op deze manier zet een split unit warme lucht om in koude lucht. Wilt u de split unit gebruiken om een ruimte te verwarmen, dan werkt het proces precies andersom.

Split airco laten installeren door VRP Klimaat

Wilt u meer weten over onze airco-installaties? Of wilt u een afspraak maken om airconditioning te laten installeren? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via het contactformulier op de website. VRP Klimaat is ook telefonisch te bereiken via 026-3510949 of per e-mail via info@vrpklimaat.nl.

Ga terug naar het overzicht
Offerte aanvragen