Warmtepomp vs CV-ketel: dit zijn de verschillen

×
Ga terug naar het overzicht

Bij het overwegen van de verwarming van je huis, sta je voor een belangrijke beslissing: kies je voor een traditionele CV-ketel (centrale verwarming) of ga je voor een modernere warmtepomp? Beide systemen hebben hun eigen voordelen en nadelen, en het is essentieel om de verschillen te begrijpen om de juiste keuze te maken voor jouw behoeften. 

Werking en energiebron

  • CV-ketel: Een CV-ketel werkt door brandstof (meestal gas) te verbranden om warmte te produceren, die vervolgens wordt gedistribueerd via radiatoren of vloerverwarming. De ketel verwarmt water dat door leidingen naar de verwarmingstoestellen stroomt. 
  • Warmtepomp: Een warmtepomp werkt op basis van het principe van warmteoverdracht. Het haalt warmte uit de lucht, de grond of het grondwater en verhoogt deze temperatuur om het huis te verwarmen. Het is energiezuiniger omdat het geen brandstof verbrandt, maar elektriciteit gebruikt om warmte te verplaatsen. 

Efficiëntie

  • CV-ketel: CV-ketels zijn over het algemeen efficiënt bij het leveren van directe warmte, maar ze kunnen relatief veel energie verspillen, vooral in oudere modellen. 
  • Warmtepomp: Warmtepompen staan bekend om hun hoge efficiëntie. Ze kunnen 3 tot 4 keer meer warmte leveren dan de energie die ze verbruiken, wat resulteert in lagere energierekeningen. 

Milieuvriendelijkheid

  • CV-ketel: CV-ketels stoten kooldioxide (CO2) en andere broeikasgassen uit bij de verbranding van gas, wat bijdraagt aan klimaatverandering. 
  • Warmtepomp: Warmtepompen zijn milieuvriendelijker omdat ze geen CO2-uitstoot veroorzaken. Ze dragen bij aan een lagere koolstofvoetafdruk en verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. 

Installatiekosten

  • CV-ketel: De initiële installatiekosten van een CV-ketel zijn doorgaans lager dan die van een warmtepomp. 
  • Warmtepomp: Warmtepompen hebben hogere initiële kosten vanwege de apparatuur en de benodigde installatie. Er zijn echter subsidies en financiële voordelen beschikbaar om de kosten te helpen dekken. 

Flexibiliteit

  • CV-ketel: CV-ketels zijn geschikt voor verwarming en warm water, maar ze bieden geen koelcapaciteit. 
  • Warmtepomp: Warmtepompen zijn veelzijdiger omdat ze kunnen verwarmen en koelen. Ze fungeren als airconditioners in de zomer. 

Warmtepomp vs CV-ketel: ons voordeel

CV-ketels zijn effectief zijn in het leveren van warmte, zijn warmtepompen efficiënter, milieuvriendelijker en veelzijdiger. De keuze tussen beide systemen hangt af van je budget, milieubewustzijn en behoeften. Het is raadzaam om met een professional te overleggen om de meest geschikte optie voor jouw specifieke situatie te bepalen. Meer weten of heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We adviseren u graag en denken met u mee.  

Ga terug naar het overzicht
Offerte aanvragen