VRP-Klimaat

Is verwarmen met een airco goedkoper dan met gas?

×
Ga terug naar het overzicht

De keuze tussen verwarmen met een airconditioner (airco) en verwarmen met gas is een kwestie die velen overwegen, vooral met het oog op kosten en duurzaamheid. Het antwoord op de vraag of verwarmen met een airco goedkoper is dan met gas is afhankelijk van verschillende factoren. Laten we de voor- en nadelen van beide opties bekijken.

Voordelen van verwarmen met een airco

  • Energie-efficiëntie: Moderne airco’s zijn ontworpen om zowel te koelen als te verwarmen. Ze kunnen zeer efficiënt werken, vooral bij gebruik van omkeerbare warmtepompen. Dit betekent dat ze minder energie verbruiken om warmte te produceren dan gasverwarming.
  • Zonnestroom: Als je zonnepanelen hebt, kun je de door de zon opgewekte elektriciteit gebruiken om je airco te laten draaien, wat de verwarmingskosten aanzienlijk kan verlagen.
  • Zone-regeling: Airco’s bieden vaak zone-regeling, wat betekent dat je specifieke kamers kunt verwarmen of koelen in plaats van het hele huis, wat energie bespaart.

Voordelen van verwarmen met gas

  • Directe warmte: Gasverwarming biedt onmiddellijke warmte en kan bijzonder effectief zijn bij koude temperaturen.
  • Lagere initiële kosten: In sommige gevallen kunnen de initiële kosten voor het installeren van een gasverwarmingssysteem lager zijn dan die van een airco.
  • Betrouwbare prestaties: Gasverwarmingssystemen hebben over het algemeen een lange levensduur en vereisen minder onderhoud dan airco’s.

Verwarmen met een airco goedkoper dan met gas?

Het antwoord op de vraag welke optie goedkoper is, hangt af van je specifieke situatie. Als je al een efficiënte airco hebt en zonnepanelen, kan het verwarmen met een airco goedkoper zijn. Aan de andere kant, als je huis geen zonnestroom heeft en je een bestaand gasverwarmingssysteem hebt, kan gasverwarming voor jou rendabeler zijn.

Duurzame overweging

Het is verstandig om een professional te raadplegen om de meest kostenefficiënte en milieuvriendelijke optie voor jouw specifieke situatie te bepalen. Over het algemeen worden airco’s met warmtepompen steeds populairder vanwege hun energiezuinigheid, maar het hangt af van je behoeften en beschikbare middelen. Meer weten of heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met u mee.

Ga terug naar het overzicht
Offerte aanvragen