Hoeveel vermogen heb ik nodig?

×
Ga terug naar het overzicht

Vermogen berekenen

Wanneer je een aircosysteem gaat kiezen is het belangrijk om te weten hoeveel vermogen u nodig heeft. De airco heeft namelijk genoeg vermogen nodig om de gehele ruimte te klimatiseren. Met een te kleine capaciteit zal dit niet lukken, maar ook een te hoge capaciteit is niet prettig.

Dit kan zorgen voor tocht en hogere kosten. VRP Klimaat kan u hierin een persoonlijk advies geven. Daarnaast kunt u het ook eenvoudig zelf berekenen.

Met behulp van de volgende formule berekent u in 3 stappen uit hoeveel vermogen u nodig heeft.

Stap 1: De inhoud van ruimte berekenen

Bereken wat de inhoud is van de ruimte in kubieke meters (lengte x breedte x hoogte). Voorbeeld: een kamer is 6 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog. De inhoud is dan 6 x 4 x 2,5 = 60 m3.

Stap 2: De vermenigvuldigingsfactor kiezen

Nu gebruikt u een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50. Hierbij staat 30 voor een ruimte die goed geïsoleerd is en weinig ramen heeft. In deze ruimte zijn weinig warmtebronnen aanwezig en ‘s zomers blijft deze ruimte koel. Factor 40 staat voor ruimten die minder goed geïsoleerd zijn en veel ramen hebben, of waar je veel apparatuur zoals printers en computers gebruikt. Factor 50 wordt gebruikt bij zolderverdiepingen, ruimten met een plat of schuin dak of ruimten met veel ramen en apparatuur. Twijfelt u? Kies dan de hoogste factor.

Stap 3: Vermenigvuldig de inhoud met de factor

Vervolgens neemt u de inhoud (stap 1) en vermenigvuldigd u dit met de factor (stap 2). Voorbeeld: een ruimte van 60 m3 vermenigvuldigd met factor 40 heeft een vermogen van 2400 Watt (2,4 kW) nodig.

Ga terug naar het overzicht
Offerte aanvragen