VRP-Klimaat

Hoe houd je je huis koel in de zomer? 10 Tips om hitte buiten te houden 

×
Ga terug naar het overzicht

De zomer brengt warme, zonnige dagen met zich mee, maar soms kan het binnen in je huis ondraaglijk heet worden. Gelukkig zijn er manieren om de warmte buiten te houden en je huis comfortabel te houden tijdens de zomermaanden. In deze blog delen we 10 praktische tips om je huis koel te houden en optimaal van de zomer te genieten. 

1. Zorg voor goede isolatie 

Een van de beste manieren om warmte buiten te houden, is door te zorgen voor goede isolatie in je huis. Dit helpt niet alleen in de winter om warmte binnen te houden, maar ook in de zomer om de hitte buiten te houden. Controleer of je huis goed geïsoleerd is en investeer indien nodig in isolatiemateriaal. 

2. Gebruik zonwering 

Zonwering zoals rolluiken, zonneschermen of gordijnen met een zonwerende laag kunnen helpen om de directe zonnestralen buiten te houden. Sluit deze overdag om de warmte buiten te houden en open ze ’s avonds om te ventileren. 

3. Ventilatie is key 

Zorg voor een goed ventilatiesysteem en open ’s avonds ramen en deuren om koele lucht binnen te laten. Maak gebruik van ventilatoren om de luchtstroom te bevorderen en je huis koel te houden. 

4. Gebruik koeltebronnen 

Plaats bakjes met ijs voor ventilatoren om de lucht nog verder te koelen. Dit werkt als een soort DIY airconditioning en kan het binnenklimaat aanzienlijk verbeteren. 

5. Houd apparaten uit de zon 

Elektronische apparaten, zoals computers en televisies, genereren warmte. Zet ze uit als je ze niet gebruikt en zorg ervoor dat ze niet in direct zonlicht staan. 

6. Kook buiten de piekuren 

Koken kan veel hitte genereren in je huis. Probeer daarom buiten de piekuren te koken, zoals ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat, om de binnentemperatuur te beperken. 

7. Isoleer je zolder 

Een goed geïsoleerde zolder kan helpen om de warmte buiten te houden. Investeer in zolderisolatie om te voorkomen dat warme lucht naar beneden stroomt. 

8. Plant schaduwrijke bomen en struiken 

Het planten van bomen en struiken rond je huis kan niet alleen je tuin verfraaien, maar ook schaduw creëren die je huis koel houdt. 

9. Sluit ongebruikte kamers af 

Als je kamers in huis hebt die je niet gebruikt, sluit dan de deuren om te voorkomen dat de warmte zich verspreidt. Dit helpt de koelte te behouden in de ruimtes die je wel gebruikt. 

10. Schaf een airconditioner aan 

Als niets anders lijkt te werken, overweeg dan het installeren van een airconditioningssysteem. Moderne airconditioners zijn energiezuinig en kunnen je huis snel koelen. Ga bijvoorbeeld voor een single split airco als je de slaapkamer wilt verkoelen ‘s nachts. Of ga voor een multi-split airco voor de beneden en bovenverdieping voor een heerlijk aangenaam binnenklimaat. 

hoe houd je je huis koel in de zomer - blog

Neem contact op met VRP Klimaat 

Door deze tips te volgen, kun je je huis comfortabel houden, zelfs tijdens de heetste zomerdagen.  

Geniet van de zomer en blijf koel! Wil je meer advies over het installeren van een airconditioningsysteem? Neem dan contact op met VRP Klimaat, wij helpen je graag om je huis zomerproof te maken! 

Ga terug naar het overzicht
Offerte aanvragen